Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manueel therapie?

Het Verschil Tussen Fysiotherapie en Manuele Therapie: Wat je Moet Weten Bij Fysio Moov bieden we zowel fysiotherapie als manuele therapie aan. We begrijpen dat het verwarrend kan zijn om het onderscheid tussen beide behandelmethoden te begrijpen. Daarom leggen we je hier uit waar de verschillen liggen.

Wat is Manuele Therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Na het behalen van de fysiotherapie-opleiding kan men een 3-jarige opleiding tot manueel therapeut volgen. Een manueel therapeut is een Master in de Manuele Therapie en richt zich op het musculoskeletale domein.

Taken van een Manueel Therapeut:

- Uitgebreide kennis van de werking en ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten.
- Toepassing van manuele vaardigheden zoals het "kraken" van gewrichten of het verbeteren van functie, zoals mobiliseren.
- Diagnose en behandeling van patiënten met complexe wervelkolom-gerelateerde gezondheidsproblemen of orthopedische klachten.

Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie richt zich op het verlichten van pijn, het verbeteren van beweging en het herstellen van kracht en conditie. Het helpt bij gezondheidsproblemen die dagelijkse werkzaamheden bemoeilijken. Binnen de fysiotherapie zijn er specialisaties zoals manuele therapie, oefentherapie, oefentherapie cesar en sportfysiotherapie.

Verschillen tussen Manuele Therapie en Fysiotherapie:

- Focus: Fysiotherapie richt zich meer op de zachtere delen van het lichaam, zoals spieren, pezen en banden, terwijl manuele therapie zich meer richt op de hardere delen, zoals de wervelkolom en gewrichten.

- Behandeling: Een fysiotherapeut zal zich richten op het verbeteren van lichamelijke functies, terwijl een manueel therapeut zich concentreert op het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten.

- Technieken: Manuele therapie maakt vaak gebruik van handmatige technieken, terwijl fysiotherapie kan worden ondersteund door oefenapparatuur en verschillende oefeningen.

Wanneer Kies je voor Manuele Therapie en wanneer voor Fysiotherapie?

Bij het behandelen van klachten zal ons team zelf bepalen of manuele therapie of fysiotherapie het meest geschikt is. Over het algemeen is fysiotherapie meer geschikt voor het verbeteren van kracht, souplesse, coördinatie en conditie. Manuele therapie is vaak effectief bij stijfheid en belemmeringen in de wervelkolom. Gelukkig hoef je deze keuze niet zelf te maken, wij begeleiden je hierin.

Heb je last van klachten en ben je benieuwd welke behandeling het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op voor advies en een afspraak. Bij Fysio Moov staan we klaar om je te helpen herstellen en je weer op weg te helpen naar een actief en pijnvrij leven.

Twijfel tussen fysiotherapie en manuele therapie? Ontdek het verschil tijdens een gratis consult met onze specialisten!

Afspraak maken