Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Voorste kruisband revalidatie

Revalideren na een Gescheurde Voorste Kruisband: Tips en Inzichten Een gescheurde voorste kruisband kan een behoorlijke tegenslag zijn, maar het goede nieuws is dat een effectieve revalidatie je kan helpen om weer op de been te komen en terug te keren naar je normale activiteiten, inclusief sporten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het tijdstip van opereren niet per se doorslaggevend is voor het uiteindelijke herstel, maar dat een actieve revalidatie voorafgaand aan de operatie cruciaal is voor een succesvolle postoperatieve revalidatie.

Revalidatie na een Voorste Kruisbandoperatie
Direct na de operatie begint de revalidatie, waarbij de focus ligt op het herstellen van de functies van de knie, zoals buigen en strekken. Met de hulp van een sportfysiotherapeut werk je aan oefeningen die gericht zijn op het herstel van het weefsel in je knie. Het behandelplan wordt afgestemd op jouw specifieke sport of dagelijkse activiteiten, waarbij aandacht wordt besteed aan kracht, conditie, balans, coördinatie en sportgerelateerde vaardigheden. Gemiddeld kan je na 10 tot 12 weken weer beginnen met activiteiten zoals hardlopen, met als uiteindelijk doel om na 9 tot 12 maanden weer topfit te zijn en terug te keren naar sport.


Revalidatie zonder Operatie (Conservatief Beleid)
Soms kan revalidatie plaatsvinden zonder operatie. In dit geval richt de behandeling zich op het verminderen van zwelling, het herstellen van loopfuncties en het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en conditie om het risico op verdere blessures te minimaliseren. De duur van het herstel is vergelijkbaar met die na een operatie.


Focus op Volledig Herstel
Of je nu geopereerd bent of niet, het uiteindelijke doel van de revalidatie is het optimaliseren van de functie van je knie, het verminderen van pijn tijdens dagelijkse activiteiten en sport, en het nastreven van je persoonlijke doelen. Samenwerken met een ervaren fysiotherapeut is essentieel om dit te bereiken.


Als je te maken hebt met een gescheurde voorste kruisband, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Een deskundige fysiotherapeut kan je begeleiden door het herstelproces en je helpen om zo snel en veilig mogelijk terug te keren naar je normale activiteiten. Neem vandaag nog contact op en begin aan de weg naar herstel!


Over de voorste kruisband
De voorste kruisband ligt middenin het kniegewricht en heeft als belangrijkste functie het remmen van de voorwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Ook stabiliseert het de rotatiebewegingen van het onderbeen. Dit is erg belangrijk bij sporten waar je veel van richting verandert – denk aan sporten als voetbal, skiën en rugby. De voorste kruisband is zo dik als je pink en heeft een gemiddelde lengte van 3,5 tot 4 centimeter. Doordat het een stevige en trekvaste structuur heeft zorgt het voor passieve stabiliteit in het kniegewricht – de actieve stabiliteit wordt verzorgd door de spieren rondom de knie.


Over het afscheuren van de kruisband
Grofweg zijn er drie momenten te benoemen tijdens het sporten waarbij de voorste kruisband kan scheuren:


1. Het moment waarbij het onderbeen naar binnen draait ten opzichte van het bovenbeen (endorotatie).
2. Het moment waarbij de knie naar binnen klapt en de heup naar buiten (valgus-exorotatie).
3. Het moment waarbij de knie extreem wordt overstrekt (hyperextensie).


Tips bij een gescheurde kruisband
Wanneer je weet dat je een gescheurde kruisband hebt is het belangrijk je te focussen op het herstel. Dit bestaat deels uit het nemen van rust, maar ook uit het onderhoud van je spieren. We geven je hier tips mee om het proces van herstel zo veel mogelijk te bevorderen:


1. Leg je been zo veel mogelijk omhoog: Door de schade in je knie is je knie dik. Een normaal proces, maar dit moet zo snel mogelijk weer normaliseren. Het beste advies wat wij je kunnen geven is het omhoog leggen van je knie – let hierbij er op dat je enkel hoger ligt dan je knie. Belangrijk is dat je geen kussen onder je knie legt, omdat je hierbij de strekking van je knie verliest. Beweeg je enkel op en neer om het vocht zoveel mogelijk af te voeren.
2. Belast je knie zo normaal mogelijk: Loop dus normaal – mocht dit niet lukken, gebruik dan twee krukken om je knie te ontlasten. Uiteraard kunnen we je helpen met het afstellen van je krukken.
3. Beweeg je knie zo veel mogelijk: En daarmee bedoelen we met een zo groot mogelijke Range of Motion. Het strekken en buigen van de knie binnen de pijngrens.
4. Span je bovenbeen aan: Doordat er vocht in je knie zit, kunnen je spieren in je knie minder goed aanspannen. Het is belangrijk dat je wel controle blijft houden over deze spieren, omdat hij anders te snel afneemt in omvang.

Herstel sneller en sterker van je voorste kruisbandblessure. Maak vandaag nog een afspraak voor gespecialiseerde revalidatie!

Afspraak maken