Kruisbandblessure

Uitleg

De functie van een kruisband (een peesachtige band midden in het kniegewricht) is het handhaven van voorste en achterste stabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband goed functioneert voorkomt hij dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het dijbeen. Het zijn 2 banden die zich midden in de knie bevinden. De voorste kruisband (anterior cruciate ligament, ACL) en de achterste kruisband (posterior cruciate ligament, PCL).

Mogelijke oorzaken

Een scheur of gedeeltelijke scheur ontstaat vaak door een knietrauma, zoals een verdraaiing van de knie. De voorste kruisband (ACL) scheurt meestal tijdens een beweging waarbij het onderbeen stilstaat en de knie naar binnen buigt, vaak gepaard met een letsel aan de mediale band (MCL) of meniscus. Een combinatie van een mediale kruisbandletsel en meniscusletsel staat bekend als een "unhappy triad". Achterste kruisbandletsel (PCL) ontstaat doorgaans door een dashboardtrauma of overmatige overstrekking van de knie.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van kruisbandletsel wordt vaak gesteld door anamnestische kenmerken in combinatie met een beweegonderzoek. Deze kenmerken omvatten verdraaiing van de knie, soms met een hoorbare klik, stabiliteitsproblemen na een knietrauma, zwelling van de knie enkele minuten na het trauma, en specifieke tests tijdens het onderzoek die kunnen wijzen op kruisbandletsel.

Herstelproces & tijd

Na een operatie varieert de hersteltijd voor het volledig hervatten van sportactiviteiten doorgaans van 9 tot 12 maanden. In de aanvankelijke fase omvatten behandelingen eenvoudige mobiliteitsoefeningen, die geleidelijk worden opgebouwd onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een persoonlijk schema wordt opgesteld om de gestelde doelen binnen de genoemde herstelperiode te bereiken.
afspraak maken