Zweepslag (kuit)

Uitleg

Een zweepslag is een veelvoorkomend letsel van de kuitspier, waarbij een scheurtje in de spier ontstaat tijdens activiteiten die plotselinge kracht vereisen, zoals aanzetten of springen. Dit kan resulteren in een acute, schietende pijn in de kuit. Goede opwarming en geleidelijke opbouw van trainingsintensiteit kunnen helpen dit letsel te voorkomen.

Mogelijke oorzaken

De voornaamste oorzaak van een zweepslag is het plotseling toepassen van kracht op de kuitspier zonder adequate voorbereiding, zoals een goede warming-up of een geleidelijke opbouw van de activiteit. Dit risico is groter bij het hervatten van sportactiviteiten na een periode van inactiviteit of bij een onvoldoende opwarming.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van een zweepslag wordt vaak gesteld op basis van de symptomen zoals stijfheid, zwelling, en soms een blauwe plek in de kuit. Een echo-onderzoek kan nodig zijn om te bepalen of het om een scheur of een verrekking gaat. De behandeling begint met het ontlasten van de kuit, eventueel ondersteund door tape voor pijnvermindering. Zodra rekken pijnvrij is, wordt dit aangemoedigd om de spiervezels correct te laten herstellen.

Herstelproces & tijd

De hersteltijd voor een zweepslag varieert: een verrekking herstelt meestal binnen 2-4 weken, terwijl een scheur 4-6 weken kan duren. Het vroege herstelproces omvat rust en het vermijden van belasting op de kuit, gevolgd door geleidelijke rekoefeningen en krachtopbouw.
afspraak maken