Whiplash associated disorder (WAD)

Uitleg

Een whiplash is een aandoening die vaak voorkomt na een auto-ongeluk en resulteert in nekpijn. De ernst van de whiplash wordt ingedeeld in een vijf-punten-schaal: variërend van geen klachten tot ernstige nekklachten met fracturen of dislocaties.

Mogelijke oorzaken

Whiplash kan veroorzaakt worden door snelle, onverwachte bewegingen van de nek, zoals bij een auto-ongeluk. Dit kan leiden tot overrekking van de nekspieren en -ligamenten, wat de diverse gradaties van symptomen verklaart die onder de whiplash-classificatie vallen.

Behandelingen & diagnose

De behandeling van whiplash omvat manuele therapie, die op korte termijn verlichting kan bieden van de klachten. Deze behandeling wordt ondersteund door (revalidatie) training en gericht advies, wat essentieel is voor een goede kans op herstel.

Herstelproces & tijd

Het herstel van whiplash kan langdurig zijn; na 1 jaar ervaart 50% van de patiënten nog steeds klachten, en na 30 maanden rapporteert 58% nog klachten. Factoren die het herstel kunnen beïnvloeden omvatten hoge pijnscores, grote bewegingsbeperking direct na het ongeval, depressie, bewegingsangst en een breed spectrum van symptomen.
afspraak maken