Tension-type headache (TTH)

Uitleg

Spanningshoofdpijn, ook bekend als TTH, is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het kenmerkt zich door een drukkend gevoel aan beide zijden van het hoofd, vaak omschreven als een "bandgevoel" rond het hoofd. Hoewel de exacte oorzaak van TTH niet volledig bekend is, wordt het vaak geassocieerd met spierspanning in het nek- en schoudergebied.

Mogelijke oorzaken

De ontwikkeling van spanningshoofdpijn kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals overbelasting van de spieren in het nek- en schoudergebied, een slechte werkhouding, en stress. Lichamelijke activiteit verergert de klachten meestal niet en kan soms zelfs helpen om de spierspanning te verminderen en de klachten te verlichten.

Behandelingen & diagnose

De fysiotherapeut kan helpen de oorzaak of onderhoudende factoren van spanningshoofdpijn te identificeren, zoals bewegingsbeperkingen in de nek en schouders of spierspanningen. Behandelingen kunnen bestaan uit mobilisatietechnieken en gerichte oefeningen om deze problemen aan te pakken. Daarnaast wordt er advies gegeven over een goede werkhouding en het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning.

Herstelproces & tijd

De duur van de klachten bij TTH kan variëren van enkele minuten tot meerdere dagen of zelfs weken. Door middel van een aangepaste behandeling en leefstijladvies kan de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn vaak worden verminderd.
afspraak maken