Tenniselleboog

Uitleg

Een tenniselleboog, of laterale epicondylitis, is de meest voorkomende klacht aan de buitenkant van de elleboog. Het ontstaat vaak door herhaalde bewegingen waarbij de pols strekt met een rotatie naar buiten. Dit leidt tot een degeneratieproces van de pees die de pols strekt. Het komt meestal voor in de dominante arm.

Mogelijke oorzaken

Een tenniselleboog wordt vaak veroorzaakt door herhaalde bewegingen waarbij de pols strekt met een rotatie naar buiten. Dit kan optreden bij activiteiten zoals tennissen, maar ook bij andere herhaalde hand- en polsbewegingen, zoals typen, schilderen of tuinieren.

Behandelingen & diagnose

Diagnose van een tenniselleboog wordt gesteld op basis van anamnese en onderzoek, voornamelijk wanneer klachten aan de buitenzijde van de elleboog optreden. Behandeling omvat manipulatietechnieken, rekken en krachtoefeningen. Deze methoden lijken het herstelproces te versnellen.

Herstelproces & tijd

Het herstel van een tenniselleboog kan lang duren. Bij afwachtend beleid herstellen ongeveer 80% van de patiënten binnen 6 maanden, en 90% binnen 12 maanden. Volledig herstel zou na zes tot twaalf weken moeten optreden, hoewel bij sommige mensen de pijn langer kan aanhouden.
afspraak maken