Stenose Lage Rug

Uitleg

Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal, vaak door degeneratieve veranderingen in de wervelkolom. Dit kan zenuwwortels comprimeren en komt voor bij 20% van de 60-plussers, meestal zonder symptomen. Degeneratieve oorzaken zijn discushernia, hypertrofie van de facetgewrichten en verdikking van het ligamentum flavum, die vaak samen voorkomen.

Mogelijke oorzaken

Risicofactoren voor het ontwikkelen van stenose omvatten hogere leeftijd, waarbij 80% te wijten is aan degeneratieve veranderingen, grote lichaamslengte, zwaar lichamelijk werk, vooral bij veel voorover buigen en roteren, mentale stress, langdurig roken, en regelmatig autorijden gedurende meer dan 2 uur per dag of meerdere dagen per week. Andere mogelijke oorzaken zijn tumoren, infecties, wervelbreuken, hernia, congenitale afwijkingen en lumbale instabiliteit.

Behandelingen & diagnose

Oefentherapie, bestaande uit romp spierversterkende oefeningen en het verbeteren van houding en bewegingsgedrag, kan op korte termijn effectief zijn voor klachten. Op lange termijn zijn de resultaten vergelijkbaar met een operatie. Een operatie kan overwogen worden, hoewel lichamelijk onderzoek weinig bijdraagt aan de diagnose. Stenose heeft een progressief verloop met vaak langdurige, onveranderde klachten. Anamnestische kenmerken zijn cruciaal voor de diagnose.

Herstelproces & tijd

Het herstelproces van lumbale spinale stenose omvat conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, medicatie en epidurale injecties. Als deze niet effectief zijn, kan een operatie zoals een laminectomie nodig zijn. Na de behandeling is revalidatie essentieel, met oefeningen gericht op mobiliteit en spierversterking. Het totale herstel kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de gekozen behandeling en individuele vooruitgang.
afspraak maken