0%

SI Klachten (bilpijn)

Uitleg

Het sacro-iliacaal gewricht (SIG) verbindt het sacrum en ilium en wordt door ligamenten en banden als één sterk geheel beschouwd. Het SI-gewricht kan bijdragen aan lage rug- en beenpijn, wat veel discussie en onderzoek oproept. Ongeveer 10% tot 25% van patiënten met chronische mechanische lage rugpijn onder L5 heeft mogelijk pijn door SI-gewricht pathologie, hoewel definitieve diagnose moeilijk is zonder duidelijke radiologische of fysieke aanwijzingen.

Mogelijke oorzaken

Verschillende factoren kunnen leiden tot sacro-iliacale gewrichtspijn. Tijdens de zwangerschap kan een overdreven holle rug optreden door hormonale ligamentaire ontspanning en bekkenbewegingen, vooral na de bevalling. Trauma aan het bekken, zoals bij een val op de bil of het verstappen, kan ook bijdragen. Langdurige belasting door fysiek zwaar werk, zoals taken met herhaalde schuif- en torsiekrachten, verhoogt het risico. Sporten zoals tennis, hardlopen en kunstschaatsen kunnen ook belastend zijn voor het sacro-iliacale gewricht. Wervelkolomchirurgie, vooral fusie met het sacrum, kan eveneens een risicofactor zijn.

Behandelingen & diagnose

Er is niks bekend over het verloop bij SIG-klachten. De verwachting is ook dat de klachten vaak uit de lage rug vandaan komen. Deze klachten zijn vaak goed te verhelpen middels fysiotherapie. Binnen de fysiotherapie kan er kracht- en mobiliteittraining worden toegepast om onaangepaste biomechanische onbalans te herstellen. Deze oefeningen bestaan vaak uit stabiliteit, kracht en lengte van spieroefeningen.

Herstelproces & tijd

Het herstel van SI-klachten (bilpijn) varieert per individu. In de eerste één tot twee weken ligt de focus op pijnvermindering door rust en ijs. Vervolgens wordt in twee tot zes weken lichte oefentherapie toegepast om mobiliteit en spierkracht te verbeteren. In de herstelfase van zes weken tot enkele maanden worden intensievere oefeningen gedaan om de gewrichtsfunctie te herstellen en toekomstige klachten te voorkomen. Bij ernstige gevallen kan het herstel drie tot zes maanden duren, met een aangepast trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Regelmatige evaluatie en aanpassing van de behandeling zijn essentieel voor een optimaal herstel.
afspraak maken