Patellofemoraal pijnsyndroom (bioscoopknie, jonge meiden-knie, pfps)

Uitleg

Patellofemoraal pijnsyndroom is een benaming voor pijn rond de knieschijf. Patellofemorale klachten worden als primaire oorzaak van kniepijn geschat op 40% bij de algemene populatie. Het Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) komt voor bij pubers/adolescenten tot ouderen, maar de piek ligt bij pubers/adolescenten tussen de 12 en 17 jaar.

Mogelijke oorzaken

De precieze oorzaak van PFPS is onbekend en wordt vaak toegeschreven aan meerdere factoren, waaronder malalignment van de onderste extremiteit, spieronevenwichtigheden in de heup en knie, en overbelasting. Typische kenmerken zijn pijn na rust of na activiteiten die de druk op de knie verhogen, zoals springen, traplopen en rennen, een gevoel van instabiliteit (giving way) en soms het gevoel dat de knie op slot gaat.

Behandelingen & diagnose

Tijdens het onderzoek kunnen de volgende symptomen worden vastgesteld: gevoeligheid van de patella (knieschijf), crepitaties tijdens flexie en extensie, zwakte van de musculus vastus medialis obliquus, pijn bij een one leg squat, platvoeten, en knieinstabiliteit door zwakte van de heupabductoren. De aandoening is chronisch en vereist behandeling van de onderliggende afwijkingen die tijdens het onderzoek zijn gevonden, aangezien het niet vanzelf verdwijnt.

Herstelproces & tijd

Loopt enorm uiteen.
afspraak maken