MTSS (Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, shins plins)

Uitleg

Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS), ook bekend als shin splints, is een overbelastingsblessure die pijn veroorzaakt langs de binnenzijde van het scheenbeen. Het ontstaat door herhaalde stress en druk op het scheenbeen en de omliggende spieren en pezen, vaak door activiteiten zoals hardlopen, springen of sporten met hoge impact. Factoren zoals platvoeten, slecht schoeisel, of een plotselinge toename in trainingsintensiteit kunnen het risico verhogen. Behandeling bestaat meestal uit rust, ijs, pijnverlichting, en het aanpassen van de trainingsroutine om herhaling te voorkomen.

Mogelijke oorzaken

Het herstelproces van MTSS kan variëren afhankelijk van de ernst van de klachten en de respons op behandeling. Een geleidelijke terugkeer naar activiteit is belangrijk, vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van MTSS wordt gesteld door fysiotherapeuten via een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek. Typisch bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van het scheenbeen. Echter, het is essentieel om via differentiaaldiagnose een stressfractuur uit te sluiten.

Herstelproces & tijd

Revalidatie Training kan een rol spelen bij het verlichten van MTSS. Therapie richt zich op het opheffen van gewrichtsbeperkingen en het geleidelijk opbouwen van belasting, met aandacht voor stabiliteit van de lage rug. In gevallen van aanhoudende klachten kan shockwave therapie een effectieve oplossing bieden.
afspraak maken