Liesblessures

Uitleg

Een liesblessure is een veelvoorkomend letsel onder sporters, vooral bij voetballers en ijshockeyers. Het veroorzaakt pijn in de liesstreek, die zich kan uitstrekken naar de voorkant en binnenkant van het bovenbeen, de schaamstreek en de onderbuik. De betrokken spieren zijn onder meer de adductoren aan de binnenkant van het bovenbeen, de buikspieren, en structuren in het lieskanaal.

Mogelijke oorzaken

Liesblessures kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan balans tussen belasting en belastbaarheid van de spieren, voorbereiding op het sportseizoen, of een eerdere blessuregeschiedenis. Andere risicofactoren zijn het beoefenen van sporten op hoog niveau en verzwakte spieren rond de liesregio. Preventieve maatregelen omvatten een goede warming-up, geschikte schoenen, en het trainen en rekken van de relevante spiergroepen.

Behandelingen & diagnose

Liesblessures kunnen acuut of chronisch zijn, waarbij acute blessures vaak ontstaan door explosieve bewegingen en chronische blessures door overbelasting. De behandeling varieert afhankelijk van de specifieke oorzaak en kan manuele therapie omvatten voor onmiddellijke verlichting en oefentherapie voor langetermijnherstel om de spieren rondom de lies te versterken.

Herstelproces & tijd

De duur van het herstel van een liesblessure kan vari�ren van enkele dagen tot weken, en in sommige gevallen zelfs jaren als het chronisch wordt. Over het algemeen duurt het herstel van een typische liesblessure 6 tot 10 weken, afhankelijk van de ernst en de effectiviteit van de behandeling.
afspraak maken