Hielspoor (hielpijn)

Uitleg

Hielspoor (hielpijn) is een uitstekend stukje botaangroei van het hielbeen in de vorm van een haakje, vaak het gevolg van irritatie/ontsteking van de peesplaat bij het hielbeen. Het wordt soms verward met fasciitis plantaris maar is een aparte diagnose die vaak het gevolg is van een langdurige peesplaatontsteking.

Mogelijke oorzaken

Hielspoor kan het gevolg zijn van langdurige peesplaatontsteking, waarbij de peesplaat bij het hielbeen geërriteerd raakt en ontstoken is. Andere factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor zijn overmatige belasting van de voeten, verkeerd schoeisel, en overgewicht, die allemaal de druk op de pezen en het hielbeen kunnen vergroten.

Behandelingen & diagnose

Een hielspoor kan worden vastgesteld via een röntgenfoto of een echo-onderzoek. De behandeling omvat doorgaans een combinatie van maatregelen, waaronder advies over arbeid-rust verhouding en schoeisel, shockwavetherapie, gewichtsreductie en rek- en strekoefeningen, met als doel de compressie van de pees tegen het haakje te verminderen.

Herstelproces & tijd

Het herstel van hielspoor kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de respons op de behandeling. Met een adequaat behandelplan kunnen patiënten geleidelijk verbetering ervaren. Het is belangrijk geduld te hebben, aangezien volledig herstel soms enige tijd kan vergen.
afspraak maken