Heup-artrose

Uitleg

Heupartrose is een vorm van gewrichtsslijtage die voornamelijk optreedt bij ouderen. Dit type artrose treft het heupgewricht waar de kop en de kom van het gewricht, bedekt met kraakbeen, zorgen voor soepele bewegingen. Naarmate men ouder wordt, kan dit kraakbeen slijten, wat leidt tot stijfheid en pijn in het gewricht.

Mogelijke oorzaken

Heupartrose kan veroorzaakt worden door natuurlijke veroudering en slijtage van het kraakbeen. Andere risicofactoren omvatten overgewicht, eerdere heupblessures, en genetische aanleg. Regelmatige activiteit en een goede houding kunnen helpen bij het verminderen van de risico's op het ontwikkelen van heupartrose.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van heupartrose wordt gesteld op basis van symptomen zoals pijn en stijfheid die langer dan drie maanden aanhouden, verminderde mobiliteit, en specifieke pijn bij palpatie in de liesregio. Heupartrose komt meestal voor bij mensen ouder dan 60. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie om de spieren te versterken en de mobiliteit van de heup te behouden, pijnmanagement en soms chirurgische ingrepen bij ernstige gevallen.

Herstelproces & tijd

Het verloop van heupartrose is meestal langzaam en progressief, met periodes van relatief mild beloop en fasen met meer pijn en ontsteking. In de eerste drie jaar na de diagnose kunnen de klachten stabiel blijven, maar vaak treedt na deze periode een verslechtering op, met een toename van pijn en afname van functionaliteit.
afspraak maken