Hernia

Uitleg

Radiculopathy is beenpijn die elektrisch, brandend of scherp aanvoelt, meestal door een hernia. Een hernia is een uitstulping van de discusinhoud, vaak bij L4-L5, veroorzaakt door verminderd vochtgehalte en elasticiteit. Deze uitstulping drukt tegen een zenuw, wat een ontsteking en pijn in het been veroorzaakt. Langdurige prikkeling kan leiden tot krachtverlies.

Mogelijke oorzaken

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een hernia zijn onder meer leeftijd tussen 45 en 54 jaar, meer dan 15 jaar roken, mentale stress, regelmatig wandelen of matige tot actieve lichaamsbeweging, frequentie van roterende bewegingen tijdens werk, overgewicht en obesitas, bovenmatige lengte bij mannen (meer dan 180 cm), langdurig autorijden en genetische aanleg.

Behandelingen & diagnose

Een operatie wordt meestal alleen overwogen als de klachten zo ernstig zijn dat ze uw dagelijks leven belemmeren of als er sprake is van een cauda equina syndroom, dat andere symptomen geeft dan een hernia. Fysiotherapie kan helpen met oefentherapie om actief te blijven, wat belangrijk is voor herstel, en kan mogelijkheden bieden om binnen de pijngrenzen te bewegen.

Herstelproces & tijd

Het verloop na een radiculopathy is gunstig. Zeventig procent van de mensen met radiculopathie is goed of uitstekend hersteld na 2 jaar. Zeventig tot negentig procent hersteld zonder chirurgische ingreep.
afspraak maken