Femoro acetabulair impingement (FAI)

Uitleg

Femoroacetabulair impingement (FAI) is een aandoening waarbij er een abnormale wrijving in het heupgewricht plaatsvindt, leidend tot pijn en mogelijke schade aan het gewricht. Er zijn twee hoofdtypen: Cam-impingement, waarbij de heupkop niet perfect rond is en pincer-impingement, waarbij er een overmatige bedekking van de heupkop door de heupkom is. Vaak komen beide typen samen voor, wat kan leiden tot vroegtijdige artrose.

Mogelijke oorzaken

FAI kan ontstaan door structurele afwijkingen zoals een te diepe heupkom (coxa profunda) of een misvormde heupkop. Deze afwijkingen kunnen aangeboren zijn of zich ontwikkelen door trauma's zoals een val of ongeluk. Een verkeerde werkhouding kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van FAI-symptomen.

Behandelingen & diagnose

Diagnose van FAI vereist grondig onderzoek omdat symptomen kunnen overlappen met andere mogelijke aandoeningen zoals urogenitale of gastrointestinale problemen. De behandeling kan beginnen met conservatieve methoden zoals rust, aanpassingen in activiteiten, en ontstekingsremmers. Als deze benaderingen na drie maanden geen verbetering bieden, kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn, waarbij de morfologie van het heupgewricht wordt hersteld door middel van een artroscopie.

Herstelproces & tijd

Het herstelproces na een behandeling voor FAI kan variëren afhankelijk van de gekozen behandelmethode. Conservatieve therapie kan voldoende zijn voor sommige patiënten, terwijl anderen intensievere behandelingen zoals fysiotherapie of zelfs een operatie nodig kunnen hebben. Na een operatie is fysiotherapeutische revalidatie cruciaal om de stabiliteit en kracht van het heupgewricht te verbeteren.
afspraak maken