Fasciitis plantaris (Peesplaatontsteking)

Uitleg

Fasciitis plantaris is een veelvoorkomende voetklacht die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Deze ontsteking ontstaat vaak door overbelasting en veroorzaakt een stekende pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na rust. Het wordt soms verward met hielspoor, maar het zijn twee verschillende aandoeningen.

Mogelijke oorzaken

De behandeling van fasciitis plantaris omvat vaak een combinatie van shockwave-therapie, stretching- en krachtoefeningen, rust, advies over schoeisel en soms fysiotherapie en podotherapie.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van fasciitis plantaris wordt gesteld door een combinatie van anamnese en onderzoek, inclusief lichamelijk onderzoek en soms echo. Een duidelijk patroon van symptomen helpt bij het vaststellen van de aandoening.

Herstelproces & tijd

Het herstel van fasciitis plantaris kan variëren, vooral als de klachten langdurig aanwezig zijn. Factoren zoals de ernst van de beschadiging, leeftijd, levensstijl en rustperiodes kunnen het herstel beïnvloeden. Over het algemeen kan het herstelproces drie tot zes maanden duren, met uitschieters tot twaalf maanden.
afspraak maken