Cervicogene hoofdpijn

Uitleg

Cervicogene hoofdpijn is een type hoofdpijn dat zijn oorsprong vindt in de nek. Deze hoofdpijn wordt vaak beschreven als een doffe pijn die uitstraalt naar het voorhoofd, vergezeld van nekklachten. Het is niet kloppend zoals migraine, maar gaat vaak gepaard met pijn bij aanraking van bepaalde punten in de nek.

Mogelijke oorzaken

Cervicogene hoofdpijn kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een trauma (bijvoorbeeld door een val of auto-ongeluk) of door langdurige slechte werkhouding. Hoewel de exacte oorzaak soms moeilijk te achterhalen is, zijn dit de meest voorkomende triggers die geïdentificeerd worden bij patiënten met deze aandoening.

Behandelingen & diagnose

De behandeling van cervicogene hoofdpijn kan bestaan uit manuele therapie om de beweeglijkheid van de nek te verbeteren en specifieke (revalidatie) training om de nekspieren te versterken. Deze combinatie is effectief gebleken voor het verminderen van de klachten. Aandacht voor een correcte werkhouding is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Herstelproces & tijd

Het herstelproces van cervicogene hoofdpijn kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaken en de effectiviteit van de toegepaste behandelingen. Het consequent volgen van een behandelplan dat manuele therapie en (revalidatie) training combineert, kan leiden tot significante verbeteringen.
afspraak maken