Cervicaal radiculair syndroom (nekhernia)

Uitleg

Cervicaal Radiculair Syndroom (CRS) ontstaat wanneer de zenuwen in de nek bekneld raken, wat leidt tot nekpijn die uitstraalt naar de arm en vingers. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, een branderig gevoel, en soms zwakte in de armen en handen. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een nekhernia of door slijtage van de nek (cervicale spondylose).

Mogelijke oorzaken

CRS wordt meestal veroorzaakt door een nekhernia of slijtage in de nek, zoals bij cervicale spondylose. Deze aandoeningen kunnen leiden tot vernauwing van de ruimte waar de zenuwen doorheen lopen, wat druk op de zenuwen veroorzaakt en de typische symptomen van pijn, tintelingen en soms zwakte veroorzaakt.

Behandelingen & diagnose

Om CRS vast te stellen, zal een arts beginnen met een gesprek en lichamelijk onderzoek, en soms is een MRI nodig om de diagnose te bevestigen. De behandeling kan manuele therapie omvatten voor onmiddellijke pijnverlichting, samen met specifieke oefeningen die helpen de druk op de zenuwen te verminderen en de nekfunctie te verbeteren.

Herstelproces & tijd

Het herstel van CRS kan variëren afhankelijk van de oorzaak en ernst van de zenuwbeknelling. Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces door oefeningen en behandelingen die gericht zijn op het verminderen van de symptomen en het herstellen van de nekfunctie.
afspraak maken