Artrose van de knie

Uitleg

Artrose is het ouder worden van het gewricht. Het kniegewricht bestaat uit een bovenbeen (Femur) en het onderbeen (Tibia). Op het uiteinden/raakvlakken van het gewricht bevindt zich kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt.

Mogelijke oorzaken

Artrose van de knie wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht, wat kan voortkomen uit veroudering, overbelasting door zwaar werk of intensieve sport, genetische aanleg, eerdere blessures of operaties aan de knie, en overgewicht, wat extra druk op de gewrichten uitoefent en de slijtage versnelt.

Behandelingen & diagnose

Bij artrose is het bevorderen van gewrichtsbeweging essentieel. Mobilisatie kan de mobiliteit verbeteren, terwijl oefentherapie het gewricht ontlast. De ernst van artrose varieert per persoon, sommigen ervaren ernstige symptomen bij milde artrose. Diagnose is gebaseerd op anamnese en bewegingstesten; beeldvormend onderzoek kan de verdenking bevestigen.

Herstelproces & tijd

Herstel is moeilijk te bepalen maar de meeste mensen herstellen binnen 12 weken, waarbij het belangrijk is om de oefeningen zo lang mogelijk door te zetten en sterk te blijven.
afspraak maken