Achillespeesirritatie (tendinopathie)

Uitleg

Achillespeesirritatie, ook bekend als achillespees tendinopathie, is een veelvoorkomende peesirritatie die optreedt langs de pees die van de kuitspier naar de hak loopt. Het wordt vaak veroorzaakt door overbelasting en manifesteert zich door pijn, zwelling en beperking van de functie rond de achillespees.

Mogelijke oorzaken

Achillespeesirritatie kan ontstaan door verschillende oorzaken, waarbij overbelasting de meest voorkomende is. Het uitvoeren van specifieke (revalidatie) trainingsoefeningen is essentieel om optimale beweeglijkheid van de enkel te bevorderen en de stabiliteit van het enkelgewricht te versterken. Daarnaast spelen ook de kracht en stabiliteit van de heup-, bovenbeen- en kuitspieren een belangrijke rol bij het verminderen van belasting op de achillespees.

Behandelingen & diagnose

De diagnose van achillespeesirritatie wordt gesteld aan de hand van symptomenbeschrijving en fysiek onderzoek. Echografisch onderzoek kan helpen om de fase van herstel van de pees te bepalen, wat essentieel is voor het plannen van de juiste therapie. Behandeling omvat vaak revalidatietraining om de pees te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren.

Herstelproces & tijd

Het herstel van achillespeesirritatie varieert sterk afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, fitheid en kracht. Gemiddeld duurt het herstel zo'n 3 maanden, maar het oppakken van sportactiviteiten kan vaak pas na ongeveer 6 maanden plaatsvinden. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de juiste ondersteuning te krijgen tijdens het herstelproces.
afspraak maken