Blood flow restriction training (BFR)

Optimaliseer spiergroei en herstel met gecontroleerde doorbloeding

Wat is Blood Flow Restriction?

Blood Flow Restriction (BFR) training is een innovatieve trainingsmethode die een hoge trainingsbelasting kan nabootsen met lage gewichten. Tijdens deze training wordt de bloedtoevoer naar de spieren beperkt met behulp van een band en drukmeter, terwijl lichte gewichten worden gebruikt. Dit leidt tot een afname van zuurstof en een toename van melkzuur in de spier, wat het lichaam aanzet tot spiergroei. Ondanks het gebruik van lichte belasting lijkt het alsof de spier intensief wordt belast, waardoor er aanzienlijke verbeteringen in spierkracht en -massa kunnen worden bereikt. Het grote voordeel van BFR training is dat het de gewrichten ontziet, waardoor het vooral geschikt is voor situaties waarin zware belasting niet mogelijk is, zoals na een operatie aan de voorste kruisband of bij gewrichtsslijtage (zoals heup- en knieklachten).
afspraak maken

Wanneer maken we gebruik van BFR?

uitleg

Blood Flow Restriction (BFR) wordt in fysiotherapie gebruikt voor verschillende doeleinden. Het kan nuttig zijn in situaties waar traditionele krachttraining moeilijk of niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij patiënten die herstellen van een blessure of operatie. Hier zijn enkele specifieke toepassingen: Postoperatief herstel: BFR wordt vaak gebruikt na operaties om spierverlies (atrofie) te minimaliseren en de kracht terug te winnen zonder zware gewichten te gebruiken, wat de geopereerde structuren zou kunnen overbelasten. Revalidatie na blessures: Voor patiënten met gewrichts- of spierblessures, kan BFR helpen om spieren te versterken zonder de geblesseerde gebieden te belasten met zware gewichten. Preventie van spieratrofie: Bij patiënten die om wat voor reden dan ook bedrust moeten houden of hun bewegingsactiviteit ernstig moeten beperken, kan BFR helpen om spierverlies te minimaliseren. Oudere volwassenen: Bij oudere volwassenen die mogelijk moeite hebben met traditionele krachttraining, kan BFR helpen om spierkracht en -massa te behouden of te verbeteren. Verhoogde spierkracht en hypertrofie: BFR kan ook worden gebruikt om spierkracht en spiermassa te verhogen bij gezonde individuen, vaak als aanvulling op traditionele krachttraining.

extra info

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van BFR. Bij gezonde individuen blijkt BFR niet risicovoller te zijn dan reguliere krachttraining. Echter, de veiligheid van BFR bij specifieke groepen zoals zwangere vrouwen, personen met hoge bloeddruk of een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, is minder duidelijk. Daarom wordt BFR voor deze groepen niet standaard aanbevolen en zullen wij voorafgaand aan de training controleren of er risicofactoren aanwezig zijn.
Afspraak maken