Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Voorkom blessures of klachten

Voorkom Sportblessures: Tips voor een Gezond en Actief Leven Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met sportblessures of klachten. Hoewel het niet altijd te voorkomen is, kunnen we ons wel zo goed mogelijk voorbereiden en onze kennis over wat ons lichaam nodig heeft vergroten. Hoe beter we zijn voorbereid, hoe meer klachten we kunnen voorkomen. Mocht medisch advies anders zijn voor jouw specifieke klacht, houd dan altijd het advies van de arts of therapeut aan, of zoek hulp bij een arts of therapeut als dit advies mogelijk niet voor jou van toepassing is. Blijf in Beweging!

Bewegen is gezond en sporten is belangrijk. Probeer te voldoen aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen. Dit houdt je lichaam sterk en vermindert de kans op blessures.

- Kinderen: 60 minuten per dag matig intensief bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
- Volwassenen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
- Ouderen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen, twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten gecombineerd met balansoefeningen.

Wat je leuk vindt, houd je vol!

We kunnen lang praten over wat het beste is en welke oefeningen het meest effectief zijn, maar het belangrijkste is dat je het volhoudt. Door iets te doen dat je leuk vindt, blijf je langer in beweging. Consistentie is de sleutel: het is beter om het hele jaar door actief te zijn dan om een paar weken iets te doen waar je geen plezier in hebt en het daarna op te geven. Hoe sterker je lichaam, hoe minder kans op blessures.

Voorkom Overtraining!

Sommige mensen vinden het moeilijk om naar de sportschool te gaan, terwijl anderen er niet weg te slaan zijn. Veel sporten betekent niet automatisch dat je blessures voorkomt; rust is ook belangrijk. Om effectief te trainen, moet je lichaam herstellen. Tijdens dit herstel maakt het lichaam zichzelf sterker om een volgende belasting beter aan te kunnen. Belast je het lichaam voordat het volledig hersteld is, dan kan het zelfs zwakker worden.

Controle en Coördinatie

Ben je in de sportschool? Probeer dan eens van de standaard apparaten af te komen en losse gewichten of oefeningen te doen. Verander bijvoorbeeld de leg press eens voor een squat, doe je oefeningen eens op één been of op een ander tempo. Door gevarieerd te trainen spreek je meer de controle en coördinatie aan, waardoor je training beter aansluit op wat je in het dagelijks leven van je lichaam vraagt.

Warming-up!

Onderzoek toont aan dat een goede warming-up blessures voorkomt. Hoewel we dit allemaal wel weten, schiet het er vaak bij in. Begin rustig en bouw de intensiteit geleidelijk op.

Wees Lief voor je Mentale Gezondheid!

Onderzoek laat zien dat stress de kans op blessures vergroot. Hoewel stress niet altijd te voorkomen is, kunnen we er wel beter mee omgaan door te luisteren naar ons lichaam. Sta eens stil bij je stressniveau en maak tijd vrij voor stress-verlagende activiteiten.

Door deze tips toe te passen, kun je de kans op blessures verkleinen en genieten van een gezond en actief leven. Mocht je toch te maken krijgen met klachten of blessures, neem dan gerust contact met ons op voor professioneel advies en begeleiding. Bij Fysio Moov staan we klaar om je te helpen herstellen en je weer op weg te helpen naar een actief en pijnvrij leven.

Voorkomen is beter dan genezen! Kom langs voor deskundig advies en blijf blessurevrij!

Afspraak maken