Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Tijdens de wintersportvakantie zonder blessures de piste af?

Veilig de Piste Op: Tips voor een Goede Warming-Up tijdens het Wintersportseizoen Het wintersportseizoen is weer aangebroken! Als grote liefhebbers van snowboarden en (après-)ski genieten ook wij enorm van de sneeuw, de bergen en het buiten zijn. Tijdens deze outdoor sporten vraag je veel van je lichaam, wat ook risico’s met zich meebrengt. Het is namelijk ook het moment in het jaar waarin veel blessures worden opgelopen die, wanneer niet goed behandeld, lange tijd voor ongemak kunnen zorgen. Reden genoeg om even de tijd te nemen voordat je op de latten of je board springt en je lichaam goed op te warmen. In dit artikel geven we je tips om – wanneer je uit de skilift stapt – in 5 minuten je lichaam op te warmen en zo blessurevrij mogelijk de berg af te sjezen.

Waarom is een warming-up zo belangrijk?

Tijdens wintersport bevind je je in koude omstandigheden en vraag je van je lichaam zich “koud” in te spannen. Dit is natuurlijk vragen om problemen. Met een warming-up:

- Stimuleer je je bloedsomloop, waardoor spieren beter worden doorbloed en de kans op blessures afneemt.
- Heb je minder last van spierpijn doordat je stofwisselingsproces sneller gaat en je hierdoor minder afvalstoffen produceert.
- Raakt je lichaam gewend aan alle bewegingen die het moet ondergaan tijdens het skiën of snowboarden en ook de hartslag gaat omhoog.
- Ben je gefocust op je lichaam, en doordat je lichaam tot rust komt na een warming-up, kun je je ook beter concentreren.

Tijdens de wintersport worden spieren gebruikt die normaal weinig gebruikt worden. Let er dus op tijdens de warming-up dat je de juiste spieren opwarmt. De volgende spieren worden het meest gebruikt tijdens wintersporten: bovenbenen, kuiten, rug (vooral onderrug), buik, schouder en armspieren. Vooral de beenspieren worden veel belast tijdens skiën en snowboarden.

De Moov-Warming-Up

Om je klaar te maken voor een dag op de piste, raden we de volgende warming-up aan:

1. Traplopen: Vind een dichtstbijzijnde trap en ren hem een paar keer op en af. Zwaai je armen rond en span je core-spieren aan.
2. Rek- en strekoefeningen: Doe hierna wat rek- en strekoefeningen voor de benen, liezen en armen.
3. Rustige eerste afdaling: Doe de eerste afdaling rustig aan. Ga rustig naar beneden op een blauwe piste en maak veel bochten, zodat het lichaam kan wennen aan de bewegingen en warm kan worden. Vanaf de tweede afdaling kun je de intensiteit verhogen en sneller gaan.
4. Pauze en opnieuw opwarmen: Fysio Moov adviseert na iedere langere pauze even kort het lichaam weer op te warmen voordat je de piste afstormt.

We wensen je enorm veel ski- en snowboard plezier!

Na de Warming-Up: Wat Als je Toch een Blessure oploopt?

Mocht je, zelfs na een keurige warming-up, toch een blessure oplopen? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op! Wij kijken er met je naar en door onze efficiënte behandeling ben je ook snel weer van je klachten af. Klik hier om gelijk (online!) een afspraak met ons in te plannen

Ga zonder zorgen de piste op! Plan een afspraak en voorkom blessures tijdens je wintersportvakantie!

Afspraak maken