Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Hoe voorkom je voetbalblessures

Volgens Pfirrmann(2016) varieert de totale incidentie (hoe vaak het voorkomt) bij jeugd voetbalspelers van 2 tot 19 blessures per 1000 uur voetbal. Bij wedstrijden is dit 9 tot 48 blessures per 1000 uur. Bij training 3 tot 11 blessures per 1000 uur. Zo zie je dat er een verschil is in blessures bij wedstrijden tussen trainingen. Ergun et al., 2013 vond zelfs dat tijdens een wedstrijd een blessure krijgen 5 maal hoger is dan tijdens een training. Vaak zijn de blessures een gevolg van een verzwikking of contact met een ander. Maar als er eenmaal een blessure is opgelopen tijdens de wedstrijd is er vaker een recidief op de training. Lees meer over voetbalblessures.

Voetbalblessures komen vaak voor maar zijn vaak mild
volgens Peterson et al., (2000)


De meeste blessures zijn verrekkingen of kneuzingen. De locatie van de blessures verschilt per artikel, waarbij het bovenbeen het vaakst voorkomt, gevolgd door enkel en knie. Nieuwe blessures ontstaan vaak doordat de eerste blessure niet goed is hersteld. We kennen het allemaal wel. Je hebt een blessure tijdens de wedstrijd opgelopen en na een aantal dagen trekt de pijn weg. Dit hoort bij het herstel. Maar vaak ben je nog niet hersteld en tijdens de trainingen blijf je last houden of er komt een andere vorm van pijn erbij. Zo zijn er nog meer variabelen waardoor je eerder kans zou hebben op een blessure. Deze vind je in onderstaande afbeelding.
De meeste blessures zijn verrekkingen of kneuzingen. Advies van Fysio Moov

Zo zie je dat blessures bij voetbal moeilijk te voorkomen zijn. Dit omdat het vaak het gevolg is van contact met een ander. Wel is het herstel positief te beïnvloeden! Opnieuw een blessure voorkomen of sneller herstel? Lees ons advies.
Speel na blessure in de wedstrijd niet te lang door met pijn, dit resulteert vaak in kans op een langer herstel (Eirale et al., 2013).

- Bespreek blessures gelijk met je trainer
- Zorg voor voldoende herstel tussen wedstrijden
- Niet te veel wedstrijden in 1 week
- Zorg voor een goede trainingsopbouw (hersteltrainer)

Blijf blessurevrij dit voetbalseizoen! Schrijf je in voor onze trainingen en bescherm jezelf tegen veelvoorkomende blessures!

Afspraak maken