Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Hoe voorkom je pijnklachten tijdens het hardlopen?

Pijn tijdens het hardlopen: we herkennen het allemaal. Of je nu net begint of je waagt aan langere afstanden, al snel komen de pijntjes die het plezier in het hardlopen kunnen verminderen. Hoe kun je deze klachten voorkomen? Volgens topatleet Zane Robertson zijn er vijf cruciale punten om pijnvrij te blijven rennen. Zane Robertson, de Nieuw-Zeelandse recordhouder op de halve (59:47) en hele marathon (2:08:19), is een goede bekende bij Fysio Moov. Als een van de topatleten van de wereld en ervaringsdeskundige wat betreft blessures, weet Zane waar hij het over heeft. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij samen met zijn tweelingbroer naar Kenia om te werken aan zijn hardloopcarrière met minimale faciliteiten, waaronder trainingen in Ethiopië. Bij blessures was hij vaak op zichzelf aangewezen door een gebrek aan medische specialisten. Volgens Zane Robertson kunnen de onderstaande punten de kans op blessures aanzienlijk verminderen.

De Five Key Points van Zane Robertson

1. Luister naar je lichaam
Niet naar je horloge of coach. Alleen jij kunt voelen wat er met je lichaam aan de hand is. Dit betekent dat je pijn en vermoeidheid serieus moet nemen. Ignoreren van signalen kan leiden tot ernstigere blessures.

2. Neem kracht- en coretraining serieus
Hardlopen is een volledige lichaamstraining. Sterke spieren rondom je core en benen helpen om de belasting tijdens het hardlopen beter te verdelen en te absorberen, wat blessures kan voorkomen. Voeg daarom regelmatig kracht- en coretraining toe aan je routine.

3. Zorg voor genoeg slaap
TV kijken en op de bank liggen is niet hetzelfde als slapen. Voldoende slaap is cruciaal voor herstel en prestaties. Je lichaam herstelt en bouwt spieren op tijdens de slaap, wat essentieel is om blessures te voorkomen en beter te presteren.

4. Bezoek een fysiotherapeut
Zorg ervoor dat je een goede fysiotherapeut hebt die je regelmatig ziet en jouw lichaam kent. Regelmatige check-ups kunnen helpen om kleine problemen op te sporen voordat ze grote blessures worden. Een fysiotherapeut kan je ook adviseren over de juiste technieken en oefeningen om blessures te voorkomen.

5. Stel realistische doelen
"Never set a do or die mileage figure." Wees realistisch en ga voor haalbare doelen. Een grote hoeveelheid kilometers zorgt er niet voor dat je harder gaat lopen, maar wel dat de kans op blessures toeneemt. Bouw je afstand en intensiteit geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

Extra Tips om Blessures te Voorkomen

Naast de adviezen van Zane Robertson zijn er nog enkele algemene tips om blessures tijdens het hardlopen te voorkomen:

- Warming-up en cooling-down: Neem de tijd om je lichaam voor en na het hardlopen goed op te warmen en af te koelen. Dit helpt om je spieren flexibel te houden en blessures te voorkomen.
- Draag de juiste schoenen: Zorg ervoor dat je hardloopschoenen goed passen en geschikt zijn voor jouw loopstijl. Versleten schoenen kunnen leiden tot verkeerde belasting en blessures.
- Hydratatie en voeding: Houd je lichaam gehydrateerd en eet een uitgebalanceerd dieet om je prestaties te ondersteunen en blessures te voorkomen.
Hulp Nodig?

Mocht je, ondanks deze tips, toch blessures oplopen? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op! Bij Fysio Moov kijken we samen met jou naar de oorzaak van je klachten en bieden we een efficiënte behandeling aan, zodat je snel weer van je klachten af bent. Klik hier om gelijk (online!) een afspraak met ons in te plannen.

Geniet pijnvrij van je runs! Boek een consult voor persoonlijk hardloopadvies en voorkom klachten met onze tips en oefeningen!

Afspraak maken